...:: << Tattoo.gr >> ::... Free Tattoo Designs, Pictures & ideas ...
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΑΤΤΟΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ SITES ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ η ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΙΔΕΕΣ ?
ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟ TATTOO... Tattoo.gr Σχέδια και ιδέες για όλα τα γούστα!

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Ινδιάνοι


nativeamericanΟρισμένοι ειδικοι λένε οτι οι πρώτοι άνθρωποι στη γη ζούσαν και στην Αμερικάνικη Ήπειρο πριν περίπου 30.000 χρονια .Λένε ακόμα οτι την εποχή που οι Ήπειροι ήταν ακόμα ενωμένες και υπήρχε πέρασμα απο στερια σε ορισμενα σημεια , στα στενα του Μπερινγκ ,12 000 χρόνια π.χ , διάφορες φυλές νομαδων και κυνηγων απο την Ασια , (λεγεται απο την Σιβηρία ) , πέρασαν απο τον Βορρά στην Αμερικανικη Ηπειρο στην προσπαθεια τους να βρουν ηπιότερο κλίμα και εύφορες κοιλάδες .

Με τα χρονια ,τις αλλαγες στις συνθηκες των εποχών , διασκορπίστηκαν σε ολη την Αμερικανικη Ηπειρο και δημιουργηθηκαν ετσι διαφορες φυλες νομαδων.Αυτες οι φυλες στη συνεχεια ονομαστηκαν απο τον Χριστοφορο Κολομβο Ινδιάνοι .(Οταν το 1492 ανακαλυψε την Αμερικη νομιζε οτι βρηκε την Ινδια εξ ου και το βάπτισμα).Μεχρι τοτε αυτες οι φυλες ζουσαν σε διαφορα σημεια και μετακινουνταν συνεχεια αναλογα με τις κλιματικές και άλλες συνθήκες .Εκεινη την εποχη υπηρχαν περιπου 1000 διαφορετικες φυλες .
Μαζι με τον Κολόμβο έφτασαν και οι πρώτοι άποικοι,κυρίως μέλη των Ισπανικών αποστολών ,τα πληρωματα κλπ.Οι πρώτοι λευκοί ζούσαν απομονωμένοι από τις διάφορες ντόπιες φυλές αν και οι μεν παρακολουθούσαν τους δε προσεκτικά ,ο κάθε ένας με τον τρόπο του .Ο πλούτος σε φυσικά αγαθά και σε αφθονο χρυσαφι συντομα εφερε ολο και μεγαλύτερο αριθμό αποίκων απο την Ευρώπη ,Πορτογαλους ,Γαλλους ,Αγγλους ,Ολλανδους .Ο αριθμός τους πολλαπλασιάστηκε ιδιαίτερα τον 16ο αιωνα .Οι ντοπιες φυλες παρακολουθουσαν με ανησυχια την αφιξη των αποικων ,αλλα συναμα ηταν απασχολημενοι με τις μεταξυ τους εριδες και μαχες .Με τον χρονο αρχισαν οι επαφες να γινοντε συχνοτερες αλλα αρχισε και ο αποδεκατισμος των ντοπιων απο τις διαφορες ασθενειες εισαγωγης των λευκων .
Η κατασταση αγριεψε ιδιαιτερα τον 17ο αιωνα οταν οι λευκοι προσπαθουσαν να αλλαξοπιστησουν τους ντοποιους πληθυσμους και να τους κανουν Χριστιανους .Οι εσωτερικες διαμαχες ,οι μαχες με τους αποικους ,οι επιδημιες ,ολα αυτα με γρηγορους ρυθμους αποδεκατιζαν τους ντοπιους πληθυσμους .
Εν τω μεταξυ οι αποικοι που ηταν διαφορων προελευσεων αρχισαν και αυτοι τις διαμαχες και προσπαθουσαν να παρουν με το μερος τους τους ντοποιους πληθυσμους και να τους χρησιμοποιουν σαν μαχιμους στις διαφορες αναμεταξυ τους μαχες .Σε ανταλλαγμα τους εδιναν ουισκι ,χαντρες,υφασματα κλπ.Η δραματικη μειωση των ιθαγενων πληθυσμων ηταν πραγματικοτητα .Ομως τον 19ο αιωνα οι λευκοι αποικοι,μεγαλυτεροι πλεον στον αριθμο ,με συγχρονο για την εποχη οπλισμο ,αποφασιζουν να εκδιωξουν τους ιθαγενεις απο τα χωματα τους στα ανατολικα του Μισσισιπη και να τους οδηγησουν δυτικοτερα ωστε να τους παρουν την γη και αυτη να μοιραστει στους νεους αποικους απο την Ευρωπη .Τα πραγματα υπηρξαν τραγικα ,οι σφαγες φοβερες καθως οι Ινδιανοι αντεδρασαν σ 'αυτη την αδικη αποφαση των λευκων με πολεμο .Αλλα η κατασταση χειροτερεψε και αλλο οταν οι λευκοι αποφασισαν οτι και οι εκτασεις δυτικα του Μισσισιπη ηταν δικες τους , αφου τοτε ακριβως βρεθηκε χρυσος σ 'αυτα τα μερη .Τοτε με τη βια οι ντοποιοι οδηγηθηκαν σε καταυλισμους για να ελεγχονται καλυτερα και διοτι τους θεωρουσαν επικινδυνους .Οι λευκοι δεν σεβοντουσαν τις συμφωνιες που εκαναν .Οι ορδες των αποικων κατευθαναν ασταματητα ,οι επιδημιες στους Ινδιανους συνεχιζονταν ,ιδιαιτερα μεσα στους καταυλισμους , οι μαχες συνεχιζονταν χωρις τελειωμο μαζι με τους σκοτωμους χιλιαδων ανθρωπων .Οι Ινδιανοι επαναστατησαν , πολεμησαν ,ποτε δεν σταματησαν να πολεμουν εναντιον των ξενων κατακτητων της γης τους. Παρα την υπεροπλια ,τον μεγαλυτερο αριθμο των λευκων ,συνεχισαν να πολεμουν Ηρωικα για την γη των πατερων τους.Το 1876 ο καθιστος Ταυρος(Sitting Bull ) αρχηγος Σιου μαζι με τους Αραπαχος και τους Σαγιεν νικησαν τον στρατηγο Καστερ στο Λιτλ Μπιγκ Χορν (Little Big Horn ) . Μεχρι που εφτασε το τελος τους στη μεγαλη σφαγη της μαχης του "Wounded knee " το 1890.Στο τελος του 2ου παγκοσμιου πολεμου δεν ηταν πλεον πανω απο 800.000 ατομα συνολικα .Τον 15ο αιωνα οταν κατευθασαν οι Ισπανοι υπολογιζεται οτι αριθμουσαν περι τα 60. 000. 000 ατομα .(εξηντα εκατομμυρια, ναι)
Το 1924 αναγνωριζεται το δικαιωμα αποκτησης της Αμερικανικης ιθαγενειας απο τους Ινδιανους . Το 1934 τους δινεται το δικαιωμα αποκτησης τιτλων ιδιοκτησιας γης και το 1978 τους αναγνωριζεται το δικαιωμα επιλογης σε θεματα θρησκειας .
Σημερα αυτες οι θαυμασιες Ινδιανικες φυλες φαινεται οτι καταφεραν να επιζησουν .Παρ 'ολες τις προσπαθειες των λευκων κατακτητων για να τους εξαλειψουν ,οι Ινδιανοι ειναι ακομα εδω .Αριθμουν περισσοτερο απο 1 000 000 ατομα .Ξαναπαιρνουν ελπιδα ,ξαναβρισκουν την αυθεντικοτητα τους.
Το 1968 δημιουργησαν το" Κινημα Ινδιανων Αμερικης".Παρα τις εξαιρετικα δυσκολες συνθηκες διαβιωσης τους , ακομα και σημερα πολλοι ζουνε σε καταυλισμους ,συνειδητοποιουν την κληρονομια τους για την οποια ειναι υπερηφανοι . Δημιουργουν και αυξανονται αριθμητικα . Αυτο που ειναι ομως σιγουρο ειναι οτι καθε αλλο παρα καλο τους εφερε η επαφη με τους λευκους .Χωρις οπλισμο ,ολιγαριθμοι,εμφυλιες διαμαχες ,αλκοολ ,πολεμοι με τους λευκους ,επιδημιες , δυστυχως επεφεραν τα πανδεινα σ 'αυτον τον υπερηφανο και υπεροχο λαο που τοσα εχει τραβηξει και υποφερει .Η νεα γενια των Ινδιανων σημερα ειναι πολυ δραστηρια ,δυναμικη και γεματη ελπιδες για την επαναφορα της κουλτουρας και των δικαιωματων τους .
ΟΙ ΦΥΛΕΣ
Υπαρχουν εκεινοι που ζουν στις πεδιαδες και ασχολουνται κυριως με το κυνηγι του βουβαλου .Ζουνε κυριως στις κεντρικες πεδιαδες της Βορειας Αμερικης και ειναι οι : Σιου ,Κομαντσι, Παουνι , Κιοουα , Οσαζ ,Σαγιεν ,Αραπαχος .Αυτοι που ζουν στις ερημους και τα κανυονς ,ειναι οι: Ναβαχος ,οι Τερε ντε Πουεμπλος ,οι Χοπι , οι Ζουκι , οι Γιαβαπαι , οι Απατσι .Ειναι κυριως αγροτες και ζουνε σε σπιτια κατασκευασμενα απο λασπη πανω στα βραχια των κανυονς .Ζουν κυριως στην νοτιο δυτικη πλευρα της χωρας .Οι Ναβαχος ειναι εξαιρετικοι δημιουργοι χειροποιητων αντικειμενων .Οι Απατσι εξαιρετοι καβαλαρηδες και κυνηγοι .Υπαρχουν αυτοι που ζουν διπλα στα ποταμια ,στις κοιλαδες και τις λιμνες .Ειναι οι Ιροκουα ,oi Moχικανς ,οι Μαουμι (Μιαμι) ,οι Κρικ ,οι Τσεροκι και οι Χουρον .Ειναι αγροτες και καλιεργουν καλαμποκι ,φασολια και κολοκυθες .Ζουν στη Βορεια ανατολικη πλευρα . Τελος εκεινοι που ζουν στα παραλια του Ειρηνικου και ασχολουντε κυριως με το ψαρεμα .Ψαρευουν καρχαριες ,φωκιες ,φαλαινες και αλλα ψαρια .Ειναι οι Χαιντας και οι Νουτκας .Ολες αυτες οι φυλες διαφερουν μεταξυ τους σε κριτηρια και σε γεωγραφικη κατανομη στα εδαφη των Η.Π.Α .Εχουν πολυ πλουσια κουλτουρα .Ενω ειναι λιγοτεροι απο 1% του πληθυσμου σημερα , αντιπροσωπευουν το 50 % του πλουτου της κουλτουρας και των ομιλουμενων γλωσσων στη χωρα .Υπαρχουν ακομα οι Νε Περσε ,Σελις ,Σικσικα ,Σωσονι ,Κουακυατι κ.α. Υπαρχουν πανω απο 500 .Θεωρουν παντως οτι η σωστη ονομασια τους ειναι Αμερικανοι , αν και αποδεχονται το Αμερικανοι Ινδιανοι αφου ειναι πλεον τοσο διαδεδωμενο στον κοσμο.
Οι φυλες που ζουν κοντα στα παραλια δημιουργουν πανεμορφα Τοτεμ .Ειναι εξαιρετοι γλυπτες . Τα Τοτεμ διηγουνται ιστοριες της φυλης με αετους,κορακια ,λυκους και αρκουδες . Επανω βαζουν τους εκλεκτους προγονους και χαμηλοτερα διηγουνται σημαντικες ιστοριες της οικογενειας , τους γαμους κλπ
Οι Ινδιανοι χρησιμοποιουσαν τις ονειροπαγιδες για να παγιδευουν τους εφιαλτες .Ετσι πιστευαν .Οι ονειροπαγιδες φτιαχνονται σημερα απο μοντερνα υλικα ,ενω παλαιοτερα τις εφτιαχναν απο ινες φυτων ,δερματα ζωων ,φτερα πουλιων ,κλαδια , κλπ .Πρεπει η ονειροπαγιδα να τοποθετηθει κοντα σε ανοιγμα της κατοικιας ωστε με το πρωτο φως του ηλιου οι ακτινες του να μπορουν να καψουν τα κακα ονειρα που παγιδευτηκαν στη διαρκεια της νυχτας και ετσι να τα καταστρεψουν .Σημερα οι ονειροπαγιδες χρησιμοποιουνται ως επι το πλειστον ως φυλακτο η για γουρι .
ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Ω Μεγαλο Πνευμα, ακουω την φωνη Σου στον ανεμο .Η αναπνοη Σου δινει ζωη στον κοσμο ολο .Ακουσε με .Ηρθα σ 'Εσενα ως ενα απο τα πολλα παιδια Σου .Ειμαι μικρος και αδυναμος ,χρειαζομαι την δυναμη Σου και την σοφια Σου .Ας ειναι να μπορω να περπατω στην ομορφια ,κανε τα ματια μου να συγκρατουν το κοκκινο και το μωβ του ηλιοβασιλεματος ,κανε τα χερια μου να σεβαστουν τα πραγματα που Εχεις δημιουργησει και τα αυτια μου να ακουν τη φωνη Σου .Κανε με σοφο ωστε να μπορεσω να γνωρισω οσα διδαξες στα παιδια Σου ,τα διδαγματα που Εχεις κρυψει σε καθε φυλλο και σε καθε βραχο .Κανε με δυνατο . .Οχι για να ειμαι ανωτερος απο τον αδελφο μου , αλλα για να μπορω να πολεμησω τον χειροτερο εχθρο μου ,τον εαυτο μου .Κανε να ειμαι παντα ετοιμος να ερθω σ 'Εσενα με ευθυ βλεμμα , ωστε οταν σβυνει η ζωη , οπως σβηνει το ηλιοβασιλεμα , το πνευμα μου να ερθει σ 'Εσενα χωρις ντροπη.
ΙΝΔΙΑΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΑΡΞΗΣ
...καθε τι στη γη εχει τον σκοπο του,για καθε ασθενεια υπαρχει ενα βοτανο για την θεραπεια της,καθε ανθρωπος εχει μια αποστολη.(Moorning Dove,1888-1936)Salish


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...